
PERFORMANS ANALİZİ NEDİR ?
Performans analizi deprem olmadan yapılan simülasyonlar yardımı ile deprem olmuş gibi yapılan yapıların hasar tespitine performans analizi denir.
Betonarme bir yapıda, deprem durumunda, bazı şekil değişiklikleri ortaya çıkar. Betonda kısalmalar, çelikte uzamalar olur. Ancak çelikteki bu uzamalar her zaman bir sorun teşkil etmez (yada betondaki kısalmalar). Ancak çok fazla uzama (yada betonda kısalma) olursa bir sorun ortaya çıkar. Herhangi bir betonarme kesitte çelikte uzama miktarı (birim şekil değiştirme) size kesitin performansını verir. Bir eleman da bulunan sonsuz sayıdaki kesitlerin performansı size o elemanın performansını verir. Elemanların performanslarının toplamı da size taşıyıcı sisteminizin performansını verir.
Deprem oluyormuş gibi düşünerek, ilgili kesitlerdeki uzama/kısalmaları(çelik/beton) bulursunuz. Sonra bakarsınız bu uzama/kısalma değerlerine. Betondaki maksimum birim kısalma 0.0035, çelikteki maksimum birim uzama ise 0.01’dir. Performans analizine göre her kesitte çıkan sekil değiştirmelere göre elemanın depremdeki durumu, elemanların şekil değiştirmelerine göre de sistemin tamamının depremdeki durumu belirlenmekte.
Çelikteki uzamalar/betondaki kısalmalar hasarın derecesi anlamında önemli. Nispeten az bir uzama sınırlı hasar olarak nitelendirilirken, çok fazla uzama ise göçme durumunu gösterebilmekte.
Performans analizi nasıl yapılır?
Alanında uzman ekibimiz performans analizine başlamadan önce yapı maliklerinden yok ise ilgili belediyeden yapınızın statik ve mimari projesini alır. Eğer orada da yok ise kendimiz rölöve alarak binanızın bir nevi projesini ortaya koymuş oluruz. Ondan sonraki adımda yapıdan her kattan olmak şartı ile karot numunesi, sıyırma işlemleri, röntgenleme ile donatıların yani demirlerin tespiti ve okumaları, güçlendirilmiş kolon veya perde var ise oradan yapılacak işlemler, yapının oturum alanına bağlı olmak koşulu ile yönetmelik gereği gerek duyulur ise kiriş okuma ve sıyırmaları, sondajlı veya sismik zemin etüdü yapılır. Bu sonuçlar laboratuvar ortamında değerlendirildikten sonra binanın bir nevi kimliği ortaya konmuş olur.
Bina modellemesi yapıldıktan sonra alınan değerler ilgili programa girilir ve yapınızın performansı ölçülmüş olur. Bundan sonraki adımda gerek duyulur ise güçlendirme projesi aşaması başlamış olur
Sonuç olarak performans analizi dediğimiz şey hasar tespitinden farklı bir şey değildir. Firmamız performans analizi konusunda uzman kadrosu ile her zaman siz değerli müşterilerimizin yanındadır. Ücretsiz bilgi ve keşif için bizi arayabilir ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz.